Kuinka monta ihmistä tarvitaan kahvikupin valmistamiseen?

Kuinka monta ihmistä tarvitaan kahvikupin valmistukseen?

Suurimalle osalle meistä se tarkoittaa lyhyttä kävelyä kahvinkeittimelle ja kupillisen kaatamista pannusta.

Tämän yksinkertaisen prosessin mahdollistaa pitkä globaali toimitusketju, jonka monimutkaisuus ja kalleus on paljon suurempi kuin osaatkaan kuvitella.

Mistä kahvi on peräisin?

Kahvikupin matka alkaa kaukaisissa paikoissa kuten Kolumbian Pitaliton kaltaisissa pienissä kylissä. Pitalitossa pienet perheiden omistamat maatilat ovat raivanneet metsää tyylikkäille kahviplantaaseille. Kahvipapuja opittiin kasvattamaan alun perin Etiopiassa, mutta taito on sittemmin levinnyt ympäri maailman päiväntasaajan leveyspiireille. Kahvipuut ovat täynnä pieniä marjoja eli kahvipapuja. Pavut joudutaan keräämään käsin, koska ne kypsyvät samassa puussa eri aikoihin. Kaikilla tiloilla on hieman omalaatuinen tapa kerätä pavut.

Pitalitossa työläiset keräävät papuja yleensä pitkiä vuoroja aamusta iltaan, yleensä keräten jopa 25 kiloa yhden vuoron aikana. Yleensä kahviplantaaseilla työskentelevien palkat ovat todella matalat. Kun pavut on kerätty, ne kannetaan prosessointialueelle, joka sijaitsee yleensä samalla tilalla missä pavut on kasvatettu. Ensimmäinen vaihe papujen prosessoinnissa on hedelmälihan erottaminen itse pavusta ja erottelussa syntyneiden materiaalien erittely. Painavimmat, ja kaikkein maukkaimmat pavut vajotetaan altaaseen papuerottimen pohjalle. Altaasta pavut kerätään vesiastiaan kypsymään muutamaksi päiväksi. Samalla kun pavut ovat vesialtaassa työläiset poistavat niistä jäljelle jääneen hedelmälihan harjaamalla.

Kun pavut ovat käyneet muutaman päivän, ne levitellään alustalle kuivumaan. Osa tiloista käyttää erityisiä papujen kuivaamiseen tarkoitettuja koneita tätä tarkoitusta varten. Pitalitossa kuivausprosessi tehdään yhä käsityönä kuivausalustoilla. Kuivaaminen kestää yleensä noin kolme viikkoa ja työläiset haravoivat papuja jatkuvasti, jotta ne kuivuvat tasaisesti joka puolelta.

Plantaasilta satamaan

Kun pavut ovat kuivuneet, ne kuljetetaan rekoilla lähialueella sijaitsevalle myllylle, jossa pavut jälleen lajitellaan niiden tiheyden mukaan ilmapuhalluksen avulla. Myllyllä pavut erotellaan myös niiden koon ja värin mukaan. Tässä vaiheessa myös osa pavuista lähetetään ammattiostajille testattavaksi ja he maistavat eri papuja ja arvioivat niiden makua ja tuoksua. Ammattiostajat arvostelevat pavut ja valitsevat mitä papuja haluavat tilata suuremmissa erissä.

Satamasta paahtimolle

Ammattiostajien päätettyä mitä he haluavat tilata, valittu kahvipapuerä pakataan 70 kilon kangassäkkeihin, jotka täytetään lavoille mitkä siirretään laivakontteihin. Laivakonttiin mahtuu jopa 21 tonnia kahvia. Nämä laivakontit kuljetetaan valtavilla rahtilaivoilla viljelysalueilta jopa tuhansien kilometrien päähän niiden määräsatamaan kuten vaikkapa Helsinkiin. Absoluuttisesti suurin kahvin maahantuoja on Yhdysvallat. Pelkästään New Yorkissa juodaan miljoona kahvikuppia päivässä. Väkilukuun suhteutettuna Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinkuluttajia.

Kun kahvipavut saapuvat maahan, ne joutuvat ensin tulliviranomaisten käsittelyyn. Tullin tarkastuksen jälkeen pavut kuljetetaan yleensä ensin välivarastoon, josta niiden matka jatkuu kahvipaahtimolle. Kahvipaahtimolla pavut kirjaimellisesti paahdetaan erityisillä kahvinpaahtoon tarkoitetuilla koneilla. Kahvipaahtimoilla työskentelee erikoiskoulutuksen saaneita ”kahvi-insinöörejä” jotka säätelevät papujen paahtoprosessia erilaisten kahvimakujen toteuttamiseksi. Paahtamisen tarkoitus on valmistella pavut mylläämistä varten. Osa paahdetuista pavuista pakataan sellaisenaan myyntiä varten ja osa myllätään paahtimolla suodatinjauhatukseksi, joka on Suomalaisten yleisin tapa kuluttaa kahvinsa.

Paahtimolta kuppiin

Paahtimolta kahvi kuljetetaan joko päivittäistavarakaupan hyllyille myytäväksi tai kahviloihin. Kahvila-ketjuilla on yleensä erityiset kahvispesialistit, jotka hankkivat juuri oikeanlaiset paahdot kahviloihin keitettäväksi. Viimeisen silauksen kahville tuo lähikahvilasi barista, joka viimeistelee nautinnon. Suomalaiset keittävät kahvinsa yleensä itse kotona ja toimivat itsenäisinä baristoina.

Kokonaisuudessaan kahvin matka plantaasilta kuppiisi vaatii satojen, jopa tuhansien ihmisten panostuksen. Kun lasketaan mukaan myös kaikki henkilökunta, joka ylläpitää infrastruktuuria joka mahdollista kahvi-kaupan, puhutaan sadoista tuhansista, jopa miljoonista ihmisistä.

Tekstin ja videon lähde: https://www.youtube.com/watch?v=M0VWroX0gZA&feature=emb_title

Iltapalat.fi

Samanlaiset jutut

Kommentit

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Jaa kaverille

Viimeisimmät jutut

Käyttöä jatkamalla hyväksyt evästeet sivustolla. Evästeet

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close